Doakan Kejayaan Seluruh Umat Islam di Dunia.. #PrayForUmmah
Rabbir Yassir Wala Tu'assir Rabbi Tammim Bil Khair

Thursday, 22 January 2015

Dua Ribu Lima Belas

Assalamualaikum. Apa habaq?


Quote of the Day. Apa pendapat anda?
“People who have it too easy in early life have a disadvantage for later on, because they get to thinking that everything is going to be easy.” -- Mildred S. Dresselhaus
Semua orang ada jalan ceritanya tersendiri. Ada yang kehidupannya orang senang. Apa nak semua dapat. Tapi, bila dah besar and kena buat keputusan sendiri, ada yang ke laut, ada yang berjaya dengan plan tersendiri, menggunakan kelebihan yang dimiliki dengan melabur atau buat perniagaan yang bijak.

Ampa taw dak cerita Charlie Chocolate Factory? Yang mengisahkan budak perempuan tu paksa Daddy dia dapatkan apa yang dia nak even the ridiculous thing. Ayah dia pulak ikut je cakap dia. haha. Siapa ingat cerita ni? Ampa nak taw cerita penuh dia boleh rujuk link kat bawah ni :)

Cerita Charlie Chocolate Factory


Aku ni even anak bongsu, umi walid, tak manjakan aku sangat. Nak sesuatu, sila dapatkan dengan usaha sendiri. Nak kena buat proposal (ni ayat gimik ja) dengan sebab yang kukuh pasaipa nak beli benda tu sangat.. hehehe.. apa yang aku belajaq, nak dapat sesuatu bukan senang, nak cari duit pun bukan senang, sebab kita bukan orang yang senang. tapi satu ja aku ingat ayat depa, bersyukur and then Allah akan tambah-tambah lagi.

Sejak kebelakangan ni, aku tengah dalam keadaan mental breakdown sebab masih tak dapat kerja lagi. Interview dok krik2 lagi. Buka facebook, scroll news feed, dah ada member-member yang dah dapat kerja. Ahh. Sedihnya. Yang paling best, bila tengok kawan pergi overseas sebab kerja and rasa experience negara orang. Huwaaa. Rasa nak down sekejap :( Dan bangkit semula dengan realiti kehidupan.. Kalau sakit, lawan penyakit tu, kalau down :( muhasabah diri, mungkin ada hikmah disebaliknya :)

Untuk masa-masa yang sukar orang sekeliling asyik tanya the same question, "Ang dah dapat keja?", "Pasaipa tak keja lagi"... And it truly break my heart. Dan ada yang juga terasa diri mereka yang sudah bekerja, memperkecilkan insan seperti aku ni yang tidak bekerja lagi ni. (terasa kot :'( ..) Aku rasa ampa pun penah lalui saat-saat aku macam ni, bagilah dorong sikit pun kira Advanced.. apapun, nasib baik dapat parents yang jenis tak memaksa bila datang bab ni. Yang aku rasa sangatlah bersyukur. Parents yang jenis bersabar dengan soalan orang sekeliling. Huwaaa. Me love you mom and dad. Big time! Untuk sementara waktu aku masih dok buat kerja-kerja repair komputer, laptop. ampa boleh rujuk page perniagaan aku kalau memerlukan, realridz.

Tapi bila difikir-fikirkan semula.. semua orang ada rezeki masing-masing. Maybe rezeki aku tak sampai lagi.. bab tu kena bersangka baik, usaha! dan doa tak putus-putus dariNya yang lagi Maha Pengetahui dari kita yang tahu plan macam-macam.. Semua orang ada rezeki masing-masing. Rezeki yang tak sama. Ada yang selalu langkah kanan,  murah rezeki, cukup segala keperluan, ada yang dapat keja awal, dapat gaji besar, dapat cuti raya awal (tetiba lol),  ada yang dapat jodoh awal (ngeh3), dapat anak awal (Alhamdulillah rezeki!). Bila dah cukup semua tu, bila dah hidup senang, janganlah sombong angkuh riak. Jangan takbur. Pecayalah Kesenangan juga satu dugaan, indeed..



Akhir kata, Doakan semoga urusan aku dipermudahkan :') (sambil scroll jobstreet, mudah, mppp) sobs.. sobs.. Terima kasih atas kesudian bersama dengan kami sewaktu suka dan duka dalam tempoh pengajian 3 tahun di GMi Bangi.. Maka berakhirlah tema "Inspirasi Realistik 9 : Haluan Kita" dan juga mengakhiri kesemua tema Inspirasi Realistik, esok kita nantikan tema baru (ngeh3). Terima Kasih ya Allah, mom dad, family, kawan2 :')

p/s : Tengah dok jaga anak kakak yang berusia 42 hari, tengok muka baby terasa semua masalah hilang, lagi2 kalau dia senyum.. :)