Doakan Kejayaan Seluruh Umat Islam di Dunia.. #PrayForUmmah
Rabbir Yassir Wala Tu'assir Rabbi Tammim Bil Khair

Wednesday, 5 October 2016

Roda Kehidupan

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, syukur kepada Allah. Dengan limpah kurniaNya kita semua bernafas dan di izinkan untuk melakukan apa jua aktiviti termasuk membaca blog ini ;)

Alhamdulillah juga sehingga ke hari ini dapat juga aku menulis dan perjuangkan blog ini sehingga ke hari ini yang telah berusia 12 tahun. Terima kasih. ya Allah!
There’s so much bad out there. Don’t add to it. Be kind instead. It costs nothing. But it could mean everything to the ones you touched.
- Mufti Ismail Menk
Bercakap tentang roda kehidupan pasti kita bayangkan perjalanan hidup yang kadang-kala di atas dan kadang-kala di bawah. Semua orang mengimpiankan hidup yang penuh kebahagiaan, tanpa masalah tetapi tidak selalu kita mengalami hidup yang berbahagia, tanpa persoalan dan tantangan. Siapapun kita, pasti akan mengalami masalah, bahkan ujian. Kehidupan ini seperti musim yang silih berganti, tidak selalu hujan, terkadang juga panas. Begitu pula selama kita hidup, suka dan duka selalu bergantian karena ini merupakan warna dari kehidupan. Biarlah kita boleh menyedarinya agar ketika mengalami masalah atau cubaan, kita dapat menjadi kuat. Kita tidak akan menjadi kecewa. Ingatlah juga bahwa tidak selamanya kita akan mengalami apapun yang sedang kita alami. Pada waktuNya, Tuhan pasti menolong dan memberikan kemenangan.

Dalam menjalani hidup ini, yang terpenting adalah bagaimana kita bersikap. Sebuah sikap yang kita ambil akan mempengaruhi kehidupan kita. Saat mengalami masalah, janganlah mengeluh atau menjadi "down". Sebuah keluhan tidak akan menyelesaikan persoalan, oleh yang demikian, membuat kita semakin ke dalam masalah tersebut. Jadi, ambillah sikap untuk tetap bersyukur kepada Allah. Percayalah bahwa semua yang Allah berikan kepada kita itu selalu yang terbaik, dan tidak ada rancanganNya yang buruk

Keep Strong! Anda boleh :) Selamat mencuba~!



Wednesday, 27 April 2016

Twenty Hi FIVE!

Assalamuaikum.. Bismillahirrahmanirrahim.

Hari ni genaplah umur kami 25 tahun dan usia blog ni 12 tahun. Alhamdulillah..

























Berada di pertengahan usia 25 yang kini sedang membina kerjaya, perkuatan ilmu agama dan menjawab serangan soalan-soalan bila nak kahwin.. aha!

Alhamdulillah masih diberi peluang untuk hidup di muka bumi Allah ni dan berada dalam hidup masih mempunyai kedua orang tua dengan sihat wal-afiat. Alhamdulillah!

Ada apa dengan 24?

- Di usia yang mencari kerja, rezeki aku berada di Dell dan kini Alhamdulillah dah setahun berada di syarikat yang gah dengan product IT.
- Di beri peluang untuk bersama promediatajdid dan menyelami diri ke dalam ilmu agama yang lebih luas dan kini masih belajar dan tidak pernah berhenti untuk memahami dan mendalami ilmu agama.
- Kahwin? Insya-Allah, masih berdoa agar dipertemukan jodohnya kelak. Doakan saya! Sapa xmau kahwin XD
- Masih membina sasaran diri ke arah yang lebih baik dan InsyaAllah teratur walaupun tak dapat nak capai sasaran yang sempurna.
- Dapat realisasikan hobi dengan membeli DSLR 70D.
- Kecewa? Selalu ada.. haha tapi ambil masa untuk tangani, harap diri dapat motivate untuk lebih kool.


Twenty Hi-5 Planning

- InsyaAllah kalau jodoh sampai, kita proceed. :)
- Kebahgiaan keluarga, ummi abah ada juga wish planning saya untuk yang lebih baik.
- Tahun ni, dapat lagi anak buah, Doakan kakak first dipermudahkan segala urusan.
- Tak banyak sangat planning sebab saya jenis planning last minutes, jadi apa yang tercapai nak buat, saya akan proceed. Apapun setiap kali menjelang usia, kita perlu motivate kan diri untuk jadi yang lebih baik dan kehadapan.

Saidina Umar r.a. pernah berkata :
“Celakalah bagi orang Muslim yang hari ini lebih buruk dari hari semalam dan hari esoknya lebih buruk dari hari ini.” 
"Beruntunglah orang yang hari ini lebih baik dari semalam, terpedayalah orang yang hari ini sama seperti semalam, dan celakalah orang yang hari ini lebih buruk dari semalam..Yang paling jauh, bukannya bintang, mentari pun bukan jua rembulan tetapi adalah masa yang berlalu dan tidak akan kembali..kelmarin yang luput menjadi secancang kenangan, semalam yang terluput mengukir sesalan..yang ada hanya hari ini & akan datang..gunakanlah hari ini dengan sebaik mungkin kerana esok belum tentu milik kita, sedangkan semalam telah pergi buat selamanya.."
Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.
( Surah Al-asr,  103 : 1-3 )


Kepada Followers!

- Terima kasih kerana sudi melawat dan subscribe blog kami yang tak berapa gempak dari segi penulisan dan posting.. Jika ada salah silap, mohon maafkan kami dan kami masih membuka ruang komen dan kritikan membina untuk memeriahkan blog ini. Tanpa anda, tak sampai la 12 tahun penyiaran blog ini. Terima kasih! Syukran! May Allah Bless You! Jazakallahu Khair!

p/s : So, siapa dlu yg nk habiskan zaman bujang nie? Kita tunggu n lihat.
#Pray for myself #Pray for Ummah!

Monday, 4 January 2016

Langkah Pelangi 2016 ke sekolah

Assalamualaikum


teringat zaman sekolah dulu, sangat teruja nak masuk sekolah. Bermula dengan pra-sekolah atau tadika di KEMAS, pokok asam. Antara momen yang aku ingat, Aku join nasyid pastu pertandingan di Balai Bomba Jalan Perak. Masa tu aku kena make up bagai, siap cikgu tu bagi aku pakai lipstik, yealah muka aku masa tu sangat comel.. hahaha.

First day sekolah rendah pulak (dulu depa panggil Sekolah Rendah Kebangsan Jelutong Barat pastu tukar SK Jelutong Barat), mak adalah orang yang paling penting menemani aku dan tukang semak semua keperluan aku dan juga menemai aku masa waktu rehat. Bab makan paling best sebab apa, beliaulah yang akan siapkan makanan dan juga minuman aku.. masa tu sesi sekolah petang, rasa dop brape seronok sebab cerita kartun best-best selalu di tayangkan petang-petang.

Kelas dan guru sekolah pertama aku adalah 1 Fairuz, Cikgu Nalina Rahman kalau tak silap nama penuh dia. Dalam marah-marah dia dalam mendidik aku, ada kasih sayangnya. Aku teringat lagi, masa last day sekolah darjah 1, dia pesan suruh tengok buku masa cuti sekolah tapi aku cuti is cuti, nakalkan aku.

Momen yang aku ingat, kena masuk fesyen show (masa tu aku pakai baju melayu full set), Momen yang paling berani sekali, disebabkan takut nak bagitahu cikgu tak bawak buku latihan, ada seorang kakak ni tolong aku jumpa guru besar (yealah time tu nangis sebab takut) pastu guru besar, Jaya Balan tenangkan aku, dia bagitahu lain kali jangan lupa. huhu. Momen yang selalu aku suka pada masa tu, dapat susu kotak coklat (Aku geng RMT - Rancangan Makanan Tambahan), Lori Milo datang ziarah, beli vitagen, pertunjukan magik, ular, dapat ice cream padepop, pergi lawatan sini sana. Untungnya masa tu, sangat seronok.

Inilah Gadget yang paling hebat suatu ketika dahulu sampai kerap hilang.

Kalau cikgu potong rambut ang, habis la.. macam2 design dia buat

First day masuk sekolah time perhimpunan cikgu bagi ucapan panjang be like.. nak balik


Sekian untuk blog tahun 2016. Semoga semua perkara lebih baik dan success dari tahun sebelum. Kita hanya mampu merancang yang terbaik, tapi Dia lebih tahu lagi yang terbaik buat kita semua. Apa yang berlaku, ada hikmah disebalik kejadian. Allahumma yassir wala tu'assir. Rabbi tammim bil khair.

P/s; Sekarang ni aku dah semakin meningkat usia, bila teringat balik ni semua, aku teringat semua orang ada bersama dengan aku suatu ketika dahulu, ada yang telah pergi meninggalkan aku. Doa aku tetap untuk mereka ni semua sebab mereka pernah mewarnai hidup aku. terima kasih maji! Saya rindu maji, saya tiupkan doakan buat anda agar sentiasa dalam lindunganNya.