Doakan Kejayaan Seluruh Umat Islam di Dunia.. #PrayForUmmah
Rabbir Yassir Wala Tu'assir Rabbi Tammim Bil Khair

Friday, 25 December 2015

Alhamdulillah, saya dah graduated!

Assalamualaikum.

21 November 2015, hari yang bersejarah untuk aku dan rakan-rakan di GMi kerana akhirnya kami selamat berkonvo. Subhanallah, rahmat Allah itu Maha Luas. Aku masih sukar untuk percaya yang aku dah pun tamat belajar. Pejam celik pejam celik, 3 tahun sudah berlalu, 6 semester telah kami harungi sebagai pelajar sepenuh masa. Semua ini berlaku hanya dengan izin dan kuasa Allah SWT, Tanpa Dia, saya tak mungkin dapat menghabiskan pengajian saya. Terima kasih Ya Allah! Tambahan juga Doa mak ayah dan berkat dari semua TTOs juga menambahkan keberkatan urusan kami semua.

Alhamdulillah, terima kasih keluarga kerana menyokong saya selama ini.
Pembelajaran saya selepas SPM terus ke GIATMARA (Cawangan Bukit Gelugor) dalam program Teknologi Sistem Komputer seterusnya mendapat tawaran dari GIATMARA untuk menyambung ke Institut Kemahiran MARA dan program Artikulasi (selama 6 Bulan) seterusnya Program Sijil Kemahiran Teknologi Komputer selamat 2 Tahun. Saya mendapat tawaran selepas itu dari German-Malaysia Institut (GMi) dan Universiti Kuala Lumpur (UniKL). Saya memilih GMi kerana persekitaran pembelajarannya agak baik dan mempunyai kemudahan dari segi hostel dan lain-lain. Saya memilih kursus Network Security sebagai program pilihan pembelajaran saya kerana berkaitan dengan pembelajaran terdahulu tetapi lebih ke arah dalam kejuruteraan rangkaian dan keselamatan.

Setiap semester, setiap subject ada al-kisah suka duka menempuh hari-hari kadang kalanya ceria ataupun "terjatuh ke dalam gaung" hahaha. Walaubagaimana terima kasih semua TTO's yang mendidik kami daru mula hingga ke akhir (lecturer- dekat gmi gelaran TTO untuk lecturer yang bermaksud, Technical Training Officer, Kalau lecturer lelaki kami panggil sir dan perempuan kami panggil miss walaupun lecturer tu sudah berkahwin ;) )

Cerita by semester di GMi

  • First time aku jejakkan kaki ke Kuala Lumpur untuk sambung study tapi GMi dekat selangor. hehe
  • Naik bas 12.45 pagi, 9 Januari 2012 dan tiba di hentian kajang pukul 6.45 pg terus naik teksi dan solat subuh di Surau An-Najjah, GMi. Masa tu mat cord dengan familty dia ada kat situ
  • Aku sebilik dengan Shukur (kawan aku dari IKM Sik dari kampung Kodiang, Azlan (Orang Permatang Pauh), Faiz Asir (Perlis) dan Sebastian (Sarawak).
  • Semester pertama aku banyak masalah dengan soal kewangan tapi alhamdulillah seorang kawan aku ni tolong aku bila aku tak dak duit nak makan dan lain-lain. Semoga Allah merahmati kamu.
  • Semester ni juga dugaan aku nk apply pinjaman MARA, mula-mula pinjaman macam nak kena reject sebab macam-macam masalah dengan dokumen tapi Alhamdulillah Allah maha mendengar, pemohonan aku lulus akhirnya.
  • Aku janggal sikit belajar bahasa jerman tapi gigih untuk faham akhirnya walaupun tak 100%
  • Balik kampung selepas 3 bulan duduk di GMi masa semester 1. selepas tu dah dapat pinjaman MARA, everyone can fly.. haha
  • Banyak benda aku belajar bila duduk berjauhan dengan keluarga
  • Dugaan yang paling aku down, aku kehilangan orang yang aku sayang semasa di semester 2, makcik aku. antara orang yang sangat ambil berat, paling risau dekat aku, seriouly. 
  • Dugaan per semester pointer naik turun..
  • Mula stay luar asrama di semester 4 hingga 6
  • Intership di Sigma Rectrix, Cyberjaya
  • FYP : Portable Firewall
  • Persatuan aku join, Persatuan Agama Islam PPI, Kelab Chess
  • Project Kerjasama bersama Muslim Heroes Universiti Islam Antarabangsa M'sia.
Kini, masing-masing dah ada kerjaya yang hebat-hebat, menuju haluan hidup masing-masing. Ada yang akan berkahwin tak lama lagi.. Barakallah! Apapun aku tetap doakan semua kawan-kawan berjaya dalam hidup dan kahwin jangan lupa jemput.
As we go on.
We remember.
All the times we. Had together.
And as our lives change.
Come whatever.
We will still be. Friends forever

Maafkan jika ada salah silap sepanjang perkenalan. Buang yang keruh, ambil yang jernih
Sekian dari saya :)

Sekalung perhargaan buat lectuter yang pergi meninggalkan kami semua, Dalam Kenangan, Miss Irawati.

Monday, 14 December 2015

Dalam Kenangan, Dheva Kumar

Assalamualaikum




Salam takziah buat sahabat kami dari SK Jelutong Barat sehingga dia menghembuskan nafas terakhir.akibat kemalangan pada 13 Disember 2015, 3.45 pagi dan mengalami kecederaan serius dan meninggal pada 4.52 pagi. Terima kasih Dheva untuk semua momen yang indah, akan ku simpan erat. Dalam kenangan 7 Nov 1991 - 13 Disember 2015.

Monday, 27 April 2015

Alhamdulillah, 24

Assalamuaikum.. Bismillahirrahmanirrahim.

Hari ni genaplah umur kami 24 tahun. Alhamdulillah

Salam dari Seoul, Korea :D 


"ya Allah panjangkan lah umur ku, berilah ku kesihatan dan suburkanlah ku dengan kehidupan yang baik. dan berikanlah aku petunjuk dan ketetapan dunia dan akhirat.

ya Allah perbaikilah diriku dan akhlakku dan hiasilah jiwaku yang engan cahaya keimanan dan penuhi hatinya dengan ketaqwaan.

jadikan diriku seorang yang berbakti kepada abi ummi dan jadikan aku dikalangan orang yang soleh dan hindarilah aku dari orang-orang yang berhasad dengki.. "

After a long time menghilangkan diri, dugaan kehilangan motorsikal #PJN9205 pada 19 Februari lepas, dugaan dalam hidup. Atas kelemahan diri dalam menguruskan masa dan mencari idea, maka blog ini menjadi mangsa Krik3.

Dan sekarang, saya kembali. Just for awhile maybe. Sekadar untuk meluahkan rasa dan melepaskan apa yang terbuku di minda. Saya mohon maaf jika ada yang menanti update dari saya ni (Ada ke? hihi)

Saya rasa lama juga untuk tempoh "recovery mode" ni untuk kembali kepada mood yang asal. Kenapa ambik lama sangat masa tu? Mungkin jiwa ni sangat lemah tapi saya tetap kuat untuk berjuang untuk hari-hari yang mendatang. Doakan saya ye :')

Saya dah 24 tahun


Dalam usia ni ramai yang bertanya, apa perancangan diri saya, bila nak kahwin, bila ambik buat tu, buat ni. Ok, saya akan jawab tapi bukan semua soalan. Ada yang perlu saya beritahu, dan ada yang perlu saya sembunyikan.. maaf ye :(

Bila nak sambung degree?
- Err, nak sponsor yuran saya ke, asyik2 dok tanya ni.. hihi yang tu jawapan tersirat, jawapan tersurat, yeah currently I studying at USM at this time (part time), course yang lebih kurang terdahulu di GMi.

Tak nak sambung belajar ke? Nanti susah nak dapat kerja. (Soalan dah lama tapi nak jawab juga)
- Terima kasih atas cadangan itu, saya nak tanya balik kepada anda, anda percaya rezeki dtgnya dari diploma, degree, master atay phD? Boleh rujuk Surah Hud, ayat 6 dan Agama tidak menyuruh dok saja tanpa berusaha cari rezeki. tak dak dalam Islam bertawakkal tanpa berusaha. Nabi s.a.w menyebut:“Jika kamu bertawakkal kepada Allah benar-benar tawakkal nescaya Allah merezekikan kamu seperti DIA merezekikan burung. Burung keluar pagi dlm keadaan lapar dan pulang petang dalam keadaan kenyang” (Riwayat Ahmad, al-Tirmizi dll, sahih). Konklusinya, rezeki datangnya dari Allah. TAPI! jangan salah faham tentang ayat ni, hadis ini menceritakan bahawa selepas benar-benar tawakkal, seseorang hendaklah seperti burung yang keluar dari sarangnya pada awal pagi mencari rezeki dan akhirnya pulang kekenyangan. Burung tak tidur dalam sarangnya tanpa usaha. Demikianlah muslim dengan rezekinya. Alam ini ada peraturan & percaturan, seseoanrg hendaklah berusaha. Usaha itu adalah ibadah.

Bila nak kahwin?
- Err, boleh taja perkahwinan saya boleh :D hihi gurau je. My answer is, saya serahkan jodoh, hidup dan mati saya kepada Allah (cam besa dengaq kan ayat camni). Seriously, Doa saya tak putus-putus mengharapkan redha dariNya, mengharapakan yang terbaik sebelum saya melangkah ke alam berkeluarga.

Ada tetapan untuk jodoh anda? camna kategori pemilihan calon isteri anda?
- Hmm.. Dulu tak dinafikan memang ada tapi bila difikirkan semula, saya tak lagi menetapkan kriteria pemilihan calon isteri dan hanya berdoa agar dipermudahkan urusan ini kelak.

Ehem3, Ridzuan ada kawan istimewa tak be like girlfriend?
- Tidak :D Saya masih menjaga hati ini untuk yang lebih berhak memilikinya.

Anda bekerja?
- Ya, saya mengikut waktu pejabat bagi negara Australia dan New Zealand.

Apa pekerjaan anda?
- Saya bekerja sebagai troubleshoot system dan berkhidmat untuk negara Australia dan New Zealand.

Ada soalan? just drop your comment below ya. :D

Seiring dengan peningkatan usia ni, saya tetap mengharapkan doa-doa yang baik, amalan yang baik, diri ke arah yang lebih baik dan matang :D Jika saya suatu hari nanti andai saya terlupa sesuatu, tegur saya, ingatkan saya dan semoga Allah limpahkan kebaikan atas keprihatinan anda kepada saya yang lemah ini. Mari sama-sama kita doakan kesejahteraan ummah dan masyarakat Nepal yang dilanda gempa bumi baru-baru ni.

Tentang Hati



Setiap hari kita ketawa. Setiap hari kita jumpa kawan. Setiap hari kita dapat apa yang kita nak.Tapi..kenapa hati kita tak gembira? Kita solat setiap hari. Kita berdoa selalu pada Allah. Kita minta sungguh-sungguh pada Allah. Tapi..kenapa susah sangat doa kita nak makbul? Sedangkan Allah ada berfirman. "Berdoalah pada Ku, nescaya akan Ku kabulkan...,"

Apa masalah kita?

Hati kita tak gembira sebab kita tak pernah bersyukur dengan apa yang kita ada. Kita tak pernah nak menghargai setiap nikmat yang kita dapat. Kita asyik memikirkan benda yang kita tak ada, sampai kita lupa melihat nikmat sekeliling kita.

Kita berdoa, tapi kenapa payah sangat doa kita Allah nak makbulkan?Sebab kita asyik meminta pada Allah, tapi kita tak pernah minta ampun pada Allah, sedangkan dosa-dosa kita terlampau banyak pada Allah. Alangkah tidak malunya kita. Kita merintih, kita merayu agar Allah makbulkan doa kita. Tapi, lepas kita dapat kesenangan kita lupa pada Allah, kita tak bersyukur pada Allah. Bila dah datang kesusahan, baru nak ingat Allah balik. Baru nak menangis, merintih..mintak Allah pandang kita. Macam mana Allah nak makbulkan doa kita?

Cuba kita renung diri kita. Cuba hitung, berapa kali kita sebut kalimah syukur dalam satu hari? Tak payah seminggu, cukuplah sehari sahaja. Berapa kali agaknya?

Hari-hari kita buat baik. Kita tolong orang. Kita sedekah dekat orang. Kita buat macam-macam. Tapi kenapa kita tak dapat nak rasa kemanisan setiap perbuatan yang kita lakukan tu? Hati kita tetap jugak tak tenang. Kenapa ye? Sebab dalam hati kita tak ada sifat ikhlas. Mulut cakap ikhlas, hati kata lain. Macam mana tu? Kita tolong orang sebab nak harapkan balasan. Nakkan pujian. Nakkan nama. Kita riak dengan setiap kebaikan yang kita buat. Macam mana hati nak tenang?

Bila dapat kejayaan, kita bangga dengan apa yang kita ada. Mula nak menunjuk-nunjuk dekat orang. Sampai lupa siapa sebenarnya yang bagi kejayaan tu dekat kita.Alangkah tidak malunya kita...,

Allah ciptakan kita sebagai khalifah di bumi ni. Kitalah sebaik-baik kejadian yang Allah pernah ciptakan sehinggakan semua makhluk sujud pada bapa kita, Nabi Adam kecuali Iblis Laknatullah. Betapa Allah muliakan kejadian manusia. Tapi, kita sendiri tidak memelihara diri kita. Kita lupa tanggungjawab kita sebagai hamba. Kita lupa kepada yang mencipta diri kita. Bahkan, kita alpa dengan nikmat yang ada. Nabi Muhammad s.a.w, pada saat malaikat ingin mencabut nyawa Baginda, Baginda masih memikirkan umat-umatnya. Sampai begitu sekali sayang Rasulullah pada kita. Tapi kita....? Kita lupa pada Baginda Rasul. Berat benar lidah kita nak berselawat ke atas baginda. Macam mana hati kita nak tenang?

Lembutkanlah hati kita. Tundukkan lah diri kita pada Allah. Bersyukur dengan nikmat yang Allah pinjamkan pada kita. Semua itu tidak akan kekal. Bila-bila masa Allah boleh tarik balik semua itu. Ikhlas kan lah hati dalam setiap perkara yang kita buat.

Sesungguhnya, hanya Allah sahaja yang berkuasa menilai keikhlasan hati kita. Insya Allah, kita akan dapat merasai kelazatan halawatul iman itu sendiri. Tenanglah dikau wahai hati...

Thursday, 22 January 2015

Dua Ribu Lima Belas

Assalamualaikum. Apa habaq?


Quote of the Day. Apa pendapat anda?
“People who have it too easy in early life have a disadvantage for later on, because they get to thinking that everything is going to be easy.” -- Mildred S. Dresselhaus
Semua orang ada jalan ceritanya tersendiri. Ada yang kehidupannya orang senang. Apa nak semua dapat. Tapi, bila dah besar and kena buat keputusan sendiri, ada yang ke laut, ada yang berjaya dengan plan tersendiri, menggunakan kelebihan yang dimiliki dengan melabur atau buat perniagaan yang bijak.

Ampa taw dak cerita Charlie Chocolate Factory? Yang mengisahkan budak perempuan tu paksa Daddy dia dapatkan apa yang dia nak even the ridiculous thing. Ayah dia pulak ikut je cakap dia. haha. Siapa ingat cerita ni? Ampa nak taw cerita penuh dia boleh rujuk link kat bawah ni :)

Cerita Charlie Chocolate Factory


Aku ni even anak bongsu, umi walid, tak manjakan aku sangat. Nak sesuatu, sila dapatkan dengan usaha sendiri. Nak kena buat proposal (ni ayat gimik ja) dengan sebab yang kukuh pasaipa nak beli benda tu sangat.. hehehe.. apa yang aku belajaq, nak dapat sesuatu bukan senang, nak cari duit pun bukan senang, sebab kita bukan orang yang senang. tapi satu ja aku ingat ayat depa, bersyukur and then Allah akan tambah-tambah lagi.

Sejak kebelakangan ni, aku tengah dalam keadaan mental breakdown sebab masih tak dapat kerja lagi. Interview dok krik2 lagi. Buka facebook, scroll news feed, dah ada member-member yang dah dapat kerja. Ahh. Sedihnya. Yang paling best, bila tengok kawan pergi overseas sebab kerja and rasa experience negara orang. Huwaaa. Rasa nak down sekejap :( Dan bangkit semula dengan realiti kehidupan.. Kalau sakit, lawan penyakit tu, kalau down :( muhasabah diri, mungkin ada hikmah disebaliknya :)

Untuk masa-masa yang sukar orang sekeliling asyik tanya the same question, "Ang dah dapat keja?", "Pasaipa tak keja lagi"... And it truly break my heart. Dan ada yang juga terasa diri mereka yang sudah bekerja, memperkecilkan insan seperti aku ni yang tidak bekerja lagi ni. (terasa kot :'( ..) Aku rasa ampa pun penah lalui saat-saat aku macam ni, bagilah dorong sikit pun kira Advanced.. apapun, nasib baik dapat parents yang jenis tak memaksa bila datang bab ni. Yang aku rasa sangatlah bersyukur. Parents yang jenis bersabar dengan soalan orang sekeliling. Huwaaa. Me love you mom and dad. Big time! Untuk sementara waktu aku masih dok buat kerja-kerja repair komputer, laptop. ampa boleh rujuk page perniagaan aku kalau memerlukan, realridz.

Tapi bila difikir-fikirkan semula.. semua orang ada rezeki masing-masing. Maybe rezeki aku tak sampai lagi.. bab tu kena bersangka baik, usaha! dan doa tak putus-putus dariNya yang lagi Maha Pengetahui dari kita yang tahu plan macam-macam.. Semua orang ada rezeki masing-masing. Rezeki yang tak sama. Ada yang selalu langkah kanan,  murah rezeki, cukup segala keperluan, ada yang dapat keja awal, dapat gaji besar, dapat cuti raya awal (tetiba lol),  ada yang dapat jodoh awal (ngeh3), dapat anak awal (Alhamdulillah rezeki!). Bila dah cukup semua tu, bila dah hidup senang, janganlah sombong angkuh riak. Jangan takbur. Pecayalah Kesenangan juga satu dugaan, indeed..



Akhir kata, Doakan semoga urusan aku dipermudahkan :') (sambil scroll jobstreet, mudah, mppp) sobs.. sobs.. Terima kasih atas kesudian bersama dengan kami sewaktu suka dan duka dalam tempoh pengajian 3 tahun di GMi Bangi.. Maka berakhirlah tema "Inspirasi Realistik 9 : Haluan Kita" dan juga mengakhiri kesemua tema Inspirasi Realistik, esok kita nantikan tema baru (ngeh3). Terima Kasih ya Allah, mom dad, family, kawan2 :')

p/s : Tengah dok jaga anak kakak yang berusia 42 hari, tengok muka baby terasa semua masalah hilang, lagi2 kalau dia senyum.. :)