Doakan Kejayaan Seluruh Umat Islam di Dunia.. #PrayForUmmah
Rabbir Yassir Wala Tu'assir Rabbi Tammim Bil Khair

Saturday, 17 May 2014

Mohamad Ridzuan Abdul Majid : Alhamdulillah, 23

Assalamualaikum,

Terima kasih :')

Alhamdulillah, saya syukur kepada hadrat ilahi dengan limpah kurnia saya masih bernafas hingga ke hari ini. First of all, terima kasih buat keluarga, kawan-kawan yang sudi wish, mendoakan yang terbaik untuk diri yang lemah ini. Pasti di usia yang ke-23 ini akan membuatkan diri ini lebih baik dari tahun-tahun yang lepas. Insya-Allah, Doakan ye.

Sabtu lepas (26 April 2014), saya membuat keputusan akhir untuk pulang ke kampung halaman di Pulau Pinang selepas menerima ugutan dari kawan-kawan seprogram (Network Security) untuk menyambut hari kelahiran saya dengan tepung? oh tidak! hahaha, cepat-cepat pergi beli tiket bas dan urusan saya dipermudahan. Saya pulang pada pukul 2.30 ptg sampai tiba di Penang Sentral, Butterworth pada pukul 7.30 malam serta bersolat di sana sebelum berjalan ke terminal feri. Saya menaiki bas rapid penang dan tiba di rumah dalam pukul 9.00 malam.

Saya kemudian berjumpa dengan rakan-rakan sekolah selepas itu. Mereka menjemput saya. Pada awalnya mereka turut tidak mengetahui hari kelahiran saya. Puncanya saya sendiri. Mananya tidak, call kawan-kawan yang lain tanpa risaukan kredit, lepas tu baru kawan saya tersedar sebab hari kelahiran dia dalam anggaran 30 hari selepas hari kelahiran saya (27 May), so the end saya kena perangkap atas faktor kesilapan sendiri. Diorang siap belanjakan saya burger special lagi dengan air milo.

No Way Out!


Saya di bawa ke Ocean view untuk dinner birthday bersama kawan-kawan sekampung. Ada juga terfikir nak melarikan diri tapi xpelah ni pun kali pertama nak kena dengan diorang kan.. So i make my self enjoyable. So at the saya terkena tepung dan telur. Nasib la dua benda tu, kalau IKM, haaa.. macam-macam experiment diorang campurkan. huh mimpi ngeri.. Ni pun tak tahu lagi kalau balik ke kampus semula.. ntah diorang sambut lagi ke tak.. hahaha.. kalau sambut harap-harap oklah kan..

Penghargaan 


Oh sebelum saya lupa, thanks a lot kepada semua rakan-rakan yang post di wall facebook, whatssap and wechat, maaf sangat-sangat post anda di facebook di private kan untuk tontonan umum, saya sangat hargai semua!

Seiring dengan penambahan usia ini mesti ada target dan harapan kan.. Of course la kan.. Saya tetap nak jadi anak yang soleh dan harap sangat saya boleh bagi sesuatu yang dapat gembirakan hati ibu dan ayah tersayang. and then, saya bersyukur kepada Allah dan saya harap saya dapat menyumbang sesuatu yang baik kepada agama saya. tambahan lagi, hari ini bukan saja usia saya meningkat malah usia blog saya turut mencapai ke-10 tahun.. Alhamdulillah.. surprise tak? hihihi

Cabaran

Semester ni amat mencabar diri ini. Harap semuanya berjalan dengan baik. Saya masih memikirkan apakah projek yang bersesuai dengan network security dan masih buntu. Harap yang ada idea boleh kongsikan ye.. :) Cabaran yang lain? perangai orang sekeliling.. hahaha.. is not big deal.. eliminate those unmotivated.. awas! lawan perasaan yang tidak baik (bisikan syaitan tuu), bersangka baik dan berlapang dada yee.. (pesan kat diri senirik ni.. hihi)

Seindah-indah MIMPI sedarlah ia hanyalah sebuah FANTASI, Sepahit-pahit kehidupan namun ia tetap REALITI. Belajarlah mencari KEMANISAN dari KEPAHITAN kerana di situ lah terletak erti kehidupan

Sasaran


Semua orang mempunyai matlamat and prinsip hidup setiap kali bertambahnya usia, begitu juga dengan saya yang masih mengejar kerjayaan dan yang terbaik dalam hidup. Dalam kehidupan ini, banyak yang dapat saya pelajari dan belajar darinya seperti kekecewaan dalam pelajaran bila sudah mendapat result, perangai orang sekeliling ada tikanya bersifat tidak bermotivasi dan realistik. Bila saya mempunyai masalah, saya akan cuba cari masa dan tempat yang bersesuaian untuk berfikir sejenak dengan apa yang berlaku dan cuba bersangka baik dan berlapang dada bagi mengnuteralkan keadaan dan perasaan kurang baik yang sering dibisik oleh syaitan. 

If you can conquer your inner demons
You're already halfway pursuing your destiny's diamonds -Hlovate

UPSR, PMR, SPM, Test JPJ, Masterchef, Imam Muda or even Cabutan Bertuah at your nearest Supermarket, everyone is fighting their own personal battle. So am I.
No retreat, No surrender. See you all at the finish line. InshaAllah
challenges, here I come 
pray for me :) 

p/s : semester ni take 2 subject, hopefully dapat score.. proposal tak siap lagi.. hahaha

Getting to Cameron Highlands

Assalamualaikum...

Pada 9 Jun 2014 yang lepas, saya bersama-sama rakan serumah merancang untuk ke Cameron Highlands. Pada mulanya hanya main-main tapi last-last serius akhirnya, so fikir punya fikir,join je la trip ke cameron ni bersama-sama Erwan, Adha dan Shahbri dengan menunggang kuda (motosikal) masing-masing. Kami bertolak dari kediaman sewa (Taman Universiti, Sg Tangkas) pada pukul 4.00 pagi ke lebuhraya utara-selatan seterusnya EXIT di Tapah.

Kami behenti di RnR berhampiran untuk solat subuh dan segarkan diri sebentar
Selepas EXIT Tapah menuju ke Cameron Highland


Selepas kami EXIT 132, Persimpangan Tapah, kami melalui jalan kampung sikit. Dalam perjalanan kami, jalannya tak berapa cantik sangat dan agak berbahaya jika tidak berhati-hati kerana permukaan jalan tidak stabil dan bertampal. So berhati-hatilah.. ingatlah orang tersayang :)


Kenderaan berat juga berbahaya bagi penunggang seperti kami
Antara halangan yang ditempuhi adalah jalan ini turut dilalui lori-lori yang besar. Oleh yang demikian, kami lebih berhati-hati dan bersabar serta berharap selamat sampai ke destinasi. bak kata orang tua-tua, biar lambat asal selamat, yer tak gitu.. hihihi.


Hutan Lipur Lata Iskandar, Tapah, Perak
Kami sampai ke destinasi pertama pada pukul 8.05 pagi, yang masih berada di dalam negeri Perak Darul Ridzuan, iaitu Hutan Lipur Lata Iskandar yang terletak 25km dari pekan Tapah sebelum menghala ke Cameron Highlands. Kami mengambil keputusan untuk berehat sebentar sebelum meneruskan perjalanan ke Cameron Highlands. Disamping itu juga kami sempat shoot beberapa jenis pemandangan yang agak menarik disana. Oh ya, berhampiran dengan kawasan tersebut, ada gerai menjual cenderamata kalau tak silap, bab harga tak pasti sebab tak singgah hanya melihat sahaja.. hihi

P/s : bersambung dalam part seterusnya... stay tune..

Prank and Parody

Assalamualaikum...


Forum ini bertujuan untuk menyampaikan mesej-mesej yang baik dalam membentuk mahasiswa yang mempunyai jati diri muslim yang seimbang dari segi luaran dan dalaman dalam usaha menjadikan golongan belia sebagai agen kepada perubahan masyarakat serta menanam nilai-nilai murni dalam diri masyarakat dan pelajar-pelajar sekolah. Ini bertepatan dengan harapan pihak atasan yang mahukan Mahsasiswa UPM cemerlang dari segi akademik serta sahsiah.

Forum ini telah berlangsung pada 28 Mac 2014 yang lalu bertempat di Kolej Canselor, Universiti Putra Malaysia. Walaupun agak terlewat dan tersesat ke UPM, dapat juga saya menikmati santapan rohani dari ketiga-tiga panel iaitu Iman Muda Miril, Nadia Syamila (Vlogger) dan juga Ustaz Hidayat serta moderatornya Azfar Hamdii

Semasa majlis berlangsung


Antara perkara yang dibentangkan adalah konsep malu dalam Islam... malu itu sebahagian daripada iman dan di tambah oleh Imam Muda Miril (kalau tak silap) "orang yang tak malu tu, tiada rasa iman.."

Malu mempunyai pengertian yang besar dalam islam. Sifat malu adalah sebahagian daripada iman. Mereka yang telah hilang sifat malu adalah orang yang tipis imannya. Ini kerana malu dan iman berjalan beriringan. Jika salah satu ditinggalkan, maka kedua-duanya akan hilang.

Izinkan saya memetik dari riwayat Abu Hurairah mengenai malu;
Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah saw ada bersabda bermaksud: "Iman itu ada lebih 60 cabang. Dan sifat malu adalah sebahagian daripada cabang iman."

dan part yang paling best, menangis tangani rasa malu, Allah bagi rahmat, bila menangis rasa rahmat even baca Al-Quran.. dua mata tak kan sentuh api neraka, menangis takut kerana Allah... Tahajjud, jihad kepada Allah..

Dari Inu As r.a: 2 mata yang tidak disentuh api neraka adalah mata yang berjaga malam kerana Alllah dan juga mata yang menangis kerana takutkan Allah
(boleh dirujuk di (HR Tirmizi)
Mata adalah anugerah Allah yang tidak terhingga yang perlu kita jaga. Dengan mata kita boleh ke syurga dan dengan mata juga kita boleh ke neraka.

jangan pandang orang lain dan judge! ya betul.. even pun dia seorang yang menutup aurat dengan sempurna, selalu berzikir tak bermakna tidak tidak melakukan kesilapan kan?, dia juga manusia seperti anda yang takkan lari dari garis kesilapan sebagai seorang hamba Allah. Kita memang takkan lari dari kesilapan tapi kita belajar dari kesilapan untuk menjadi yang lebih baik. Jika kengkawan buat salah, jangan judge, jangan marah... pimpin tangan anda bersama-sama ke arah yang lebih baik. tambahan lagi, tak guna mengumpat sana sini untuk memburukkan seseorang. Ia takkan menyelesaikan masalah, bawak berbincang, jika tidak berhasil gunakan doa sebagai senjata. Insya-Allah ^^

Islam adalah agama yang mengajarkan kasih sayang, persaudaraan bukan mengajarkan kekerasan

Selepas berakhir para mahasiswi tidak melepaskan peluang untuk bergambar dengan vlogger, Nadia Syamia. Apa yang saya boleh katakan, dia sungguh berinspirasi dan saya kagum dengan vlog beliau :)

p/s :
1) Apabila hilangnya rasa malu, maka kejahatan akan hadir tanpa dijemput.
2) penekanan masa dan manage dengan baik; multi task..
3) Ramai orang suka judge tetapi tak mengambil langsung kebaikan seseorang, hanya melihat keburukan semata-mata. cara yg baik bersangka baik serta berlapang dada
4) Penjelasan dan pencerahan yang sgt baik smpai blackout hahaha..Nadia Syamila, great speech
5) moderator nya Azfar Hamdii, ahli panel: Imam Muda Miril, Ustaz Hidayat, dan Nadia Syamila...
6) prank dan parody tu tak salah selagi berlandaskan syariat islam dan jangan keterlaluan..