Doakan Kejayaan Seluruh Umat Islam di Dunia.. #PrayForUmmah
Rabbir Yassir Wala Tu'assir Rabbi Tammim Bil Khair

Saturday, 31 August 2013

Tips-Tips penting semasa membeli DSLR

Tips-tips kat bawah bedasarkan kisah benar admin membeli dslr & semasa tolong kawan2 survey kamera.



1. Ukur ketebalan dompet .
Tgk bajet, tapi untuk beginner ckup beli kamera entry level, harga lbh kurang 2000+-

2. Brand kamera.
“Beli C atau N sebab yang lain tak bagus”, dialog ni biasa kluar dari mulut para gerhead @ mereka yg merasakan brand yang mereka pakai best sangat. PERLU diingatkan di sini, x penting jenis kamera, kalu beli yg hg 10 juta pun tapi pakai auto mode baik x payah. Pilih brand yang korang rasa serasi dengan tangan korang. Pegang dulu jenis2 kamera yang ada d pasaran sama ada Nikon, canon, sony, Olympus,pentak dsb. Klu rasa sesuai dengan tangan, tak terlalu berat, lepas tu baru tgk function.

3. Nak shoot apa?
Jenis kamera yang korang pilih kadang2 bergantung kpd apa subjek yang korg nak shoot. Contohnya kalau korg suka shoot gambar aksi seperti sukan dan sebagainya, kamera yang 5 fps (frame per second) ke atas patut menjadi pilihan. Klu landkap tak perlu fps yang tinggi. Satu lagi, aku pernah terbaca dalam forum fotografi, forumers ada bgtau yang Nikon is best for landscape & canon is best or portrait.

4. Lens
Selain jenis kamera, lens antara perkara yang perlu juga di ambik berat. Biasanya dslr akan dijual beserta pakej lensa yang berlainan. Contoh Nikon dengan lensa 18-105mm manakala Canon biasanya dengan pakej 18-55mm.

Jika korang nak beli dslr sekadar suka-suka, 18-55mm dh cukup ok, boleh cover indoor dan outdoor sekali. Bagi yang suka travelling pulak, lens 18-250mm sangatla sesuai, sebab tak perlu nak tukar-tukar lens. Kalau wedding pulak 18-105mm dah cukup bagus dan kalau nak skodeng, bolehla angkat 70-200mm atau terus sambar je 70-400mm.

5. Banding harga & free gift.
Sangat penting jika korang sayangkan duit, kalau tak sayang, abaikan tips ini. Jangan lupa bandingkan free gift, ada kedai yang bagi banyak free gift, ada kedai yang kedekut. Biasanya free gift yang korang akan dapat bila beli kamera seperti tripod, kad memori, screen protector, beg & cleaning kit.

6. Tengok kedai.
Kalau pekerja atau tokei kedai layan kita macam sampah, sila beredar segera dan sebar2kan nama kedai tu supaya takda customer yang datang kedai tu lagi. Biarla harga mahal sikit asalkan layanan tip top.
(Kejam betul penulis blog ni,boikot habis...)


7. Stabilizer

Stabilizer merupakan satu fungsi/sistem pada kamera untuk mengurangkan gegaran yang menyebabkan gambar menjadi ‘blur’. Ada banyak jenis image stabilizer (IS), namun yang biasa digunakan pada dslr terkini ialah Lens-based Image Stabilization dan Sensor-shift Image Stabilization. Brand-brand seperti Canon dan Nikon menggunakan Lens-based IS, manakala Sony, Pentax, Fujifilm & Minolta menggunakan sistem Sensor-shift IS.

Jadi, apa bezanya antara Lens-based IS dan Sensor-shift IS bagi mereka yang nak beli dslr pertama?

Bagi pengguna nikon dan canon, IS terletak pada lens dan bukan pada body kamera. So kalau nak beli lens, kenala cari lens yang ada IS, kalau tak kemungkinan besar masa ambik gambar banyak gambar akan blur ( jika menggunakan slow shutter atau lens zoom) dan untuk pengetahuan, lens2 yang ada IS agak mahal, dan sesuai untuk mereka yang berpoket tebal sahaja.

Jenama seperti Sony dan Olympus pulak tidak perlu risau sama ada lens ada IS atau tidak sebab IS dah ada dalam body kamera. So untuk brand2 ini, apa2 lens pun sesuai termasuk lens2 lama seperti minolta.

Kesimpulannya, lu fikirla sendiri..hehe..

8. Tengok orang kat sebelah

Maksudnya tengok2kan kawan2 korang, ramai pakai brand apa? Kalau ramai pakai canon, beli la canon, kalau nikon, beli la nikon & kalau sony, beli le sony. Nanti nak share lens atau aksesori lain senang, kawan nak ajar pun senang sebab brand sama.

sumber : 
TarmiziShukri's Blog dan Facebook Wujud

No comments:

Post a Comment