Doakan Kejayaan Seluruh Umat Islam di Dunia.. #PrayForUmmah
Rabbir Yassir Wala Tu'assir Rabbi Tammim Bil Khair

Monday, 10 March 2014

Kenapa aku?
Kenapa aku tak cantik?

Kadang-kadang aku pelik melihat betapa ramainya manusia yang tidak.bersyukur dengan rupa paras yang diperolehi mereka. Antara soalan yang selalu aku dengar dan aku kasi jawapan sekali:
S: Kenapa aku tak cantik?

J:Sebab Allah jaga, kalau cantik nanti Allah tahu kita tak menghargai nikmat cantik yang ada. Cantik itu dunia. Satu lagi, kurang ambil wudhu la tu. Hihi

S: Kenapa kulit aku gelap?

Sebab kulit ibu dan bapa kamu gelap. Maka berbanggalah kerana mendapat keturunan daripada ibu bapa. Cuba bayangkan ibu bapa kulit gelap, tiba-tiba kamu keluar kulit putih? Tak ke pelik? Hitam itu menawan, putih itu impian.

S:Kenapa aku gemuk?

J: Biasalah, manusia memerlukan makan untuk hidup, tetapi ada juga jenia hidup untuk makan. Jadi tukar gaya hidup anda. Dan diet paling baik ialah puasa. Puasa sunat di hari Isnin dan Khamis, In sha Allah kurus. Gemuk itu kiut, kurus itu menggoda.

S: Kenapa aku pendek?

J: Bersyukurlah jadi pendek daripada menjadi kerdil. Allah ciptakan manusia ada kelebihan yang tertentu, pendek itu comel, tinggi itu menawan.

S: Kenapa aku tiada peminat?

J: sebab Allah bukan suruh cari peminat, tetapi cari Suami.

S: Kenapa rambut aku kerinting?

Kerinting ke, lurus ke, ikal mayang ke, afro ke, semuanya cantik tetapi lagi cantik kalau pakai tudung.

Bersyukurlah dengan paras yang ada. Cantik pun tak ke mana kalau akhlak tak cantik. Cantikkan diri anda dengan ibadah kepada Allah.

P/s: kalau ada soalan, mai tanya.

No comments:

Post a Comment