Doakan Kejayaan Seluruh Umat Islam di Dunia.. #PrayForUmmah
Rabbir Yassir Wala Tu'assir Rabbi Tammim Bil Khair

Monday, 7 September 2009

Bila Keadaan Membuatkan Kita Berubah... ermm



Hurm…

Manusia boleh berubah. tu asas hidup.tapi perubahan macam mana yang logik dan tak logik?no komen

Oh ye, lupa nak cakap assalamualaikum semua!

Bukan apa buat statement terus macam ni. Ada kisahnya. slow slow ok. Memang lah, kat sekolah semua dikawal, semua nak dijaga. siqah lah katakan. tapi bukan makna kat luar kita tak ada kawalan diri kan? takkanlah kita tak boleh kawal diri sendiri? hurm… pelik, pelik.

2-3 hari tengah facebook walking. nampak le kawan lama kat sekolah dulu. tak jauh pun jarak masa, sekolah menengah je pun. kalau dikira, beza 3 tahun je dari hari ni. tapi bila tengok gambar…. welll… no komen.

tak nak sebut nama, nanti aib. tapi orang saya kenal dalam gambar tu bukanlah “kawan” yang saya kenal dulu tu. Yang dulu saya kenal sekali pandang memang nampak lah macam budak sekolah agama. paling tak pun nampaklah macam budak normal. dengan kopiah di kepala. solat di masjid. baik lah senang cakap. paling ingat dulu masa ada program ala2 camp kat sekolah dia datang bawak topi eskimo. hahaha. kenangan.

Yang dalam gambar tu, dok laga2 kepala dengan awek dia. sekali tengok dah macam kembar siam lekat kepala pun ada. amboi, pegang2 perempuan macam adik sendiri. Well, kalau pun nak laga2 kepala tu, tunggu le ada ikatan sah. pastu nak laga2 sampai betul2 melekat kepala pun tak apa! kadang2, fikir gak, kita ni pegang2 wanita ajnabi, kita tak fikir ke, berapa banyak orang dah buat macam tu kat dia gak? kita tak nak ke mutiara suci yang tak disentuh oleh manusia? kalau nak jangan le kita kacau mutiara orang!

tapi bab pegang2 tu isu kecik je. baca post2 kat wall dia. ramai orang komen, wah makin jambu lah… itu ini…bla3333. nak jadi cerita, terbaca post dia yang ni. ni lebih kurang ok:

” Rasa segan nak admit benda ni. I am a gay”

ada sikit lagi ayat, tapi tak ingat. tersirap darah kot baca! kawan saya dalam bilik time tu suruh sangka baik, mungkin dia buat joke,kata dia. tapi melihat kepada berapa ramai cakap dia jambu kat wall, tak rasa itu joke.

Kawan2, dr. yusof qhardawi apabila ditanya oleh seorang pelajar, tentang perasaan dia pada laki, beliau jawab begini.

Perasaan itu sendiri tak salah. malah tak wajar dihina. Melahirkan dan mengikuti perasaan itu yang salah. kerana perasaan itu bukan fitrah.

Dalam bahasa perubatan, bawah cabang psikologi, perasaan2 pelik macam tu dipanggil id. hampir semua orang ada perasaan pelik, nak kahwin dengan kuda; nak berzina dengan kakak, nak rogol orang.nearly 100% of people pasti ada terrrlintas benda2 macam ni. tu semua perasaan tanpa kawalan akal. itu normal. tapi menzahirkannya yang salah. dalam psikologi juga dikatakan, diri kita ada kawalannya sendiri untuk melawan. Kalau kita gagal mengawal dengan mekanisma yang ada, maka kita akan mengalami gangguan psikologi

dalam islam sistem kawalan itulah iman. kalau iman kita goyah, id kita akan lahir. maka rosaklah generasi kelak. kalau iman kita kuat, insyaallah masalah2 macam ni memang tak akan berlaku. AMARAN buat kawan2 yang tiba2 rasa nak ekspresikan diri tu gay, lesbian, bi, whatever. Allah hinakah kaum lut dengan macam2 hinaan, dan akan dilaknat sampai akhirat. like said, the feeling itself is not wrong. expressing it, and lusting on it is wrong!



kalau anda ada kawan2 macam ni, saya nasihat satu je. remove them. kalau kita duduk dengan orang buat minyak wangi, paling kurang kita dapat harum. kalau duduk dengan orang buat arang, paling kurang kita dapat hitam. hari ni kita tengok, esok kita tanya, lusa takut kita terpengaruh, maka jauhkan diri hari ni jika masih mampu.

that’s all my friends. till then.

Assalamualaikum and tata~! hihi

P/S :Segala yang baik datang dari Allah SWT, yang buruknya dari kelemahan diri ini..

No comments:

Post a Comment