Doakan Kejayaan Seluruh Umat Islam di Dunia.. #PrayForUmmah
Rabbir Yassir Wala Tu'assir Rabbi Tammim Bil Khair

Saturday, 17 May 2014

Mohamad Ridzuan Abdul Majid : Alhamdulillah, 23

Assalamualaikum,

Terima kasih :')

Alhamdulillah, saya syukur kepada hadrat ilahi dengan limpah kurnia saya masih bernafas hingga ke hari ini. First of all, terima kasih buat keluarga, kawan-kawan yang sudi wish, mendoakan yang terbaik untuk diri yang lemah ini. Pasti di usia yang ke-23 ini akan membuatkan diri ini lebih baik dari tahun-tahun yang lepas. Insya-Allah, Doakan ye.

Sabtu lepas (26 April 2014), saya membuat keputusan akhir untuk pulang ke kampung halaman di Pulau Pinang selepas menerima ugutan dari kawan-kawan seprogram (Network Security) untuk menyambut hari kelahiran saya dengan tepung? oh tidak! hahaha, cepat-cepat pergi beli tiket bas dan urusan saya dipermudahan. Saya pulang pada pukul 2.30 ptg sampai tiba di Penang Sentral, Butterworth pada pukul 7.30 malam serta bersolat di sana sebelum berjalan ke terminal feri. Saya menaiki bas rapid penang dan tiba di rumah dalam pukul 9.00 malam.

Saya kemudian berjumpa dengan rakan-rakan sekolah selepas itu. Mereka menjemput saya. Pada awalnya mereka turut tidak mengetahui hari kelahiran saya. Puncanya saya sendiri. Mananya tidak, call kawan-kawan yang lain tanpa risaukan kredit, lepas tu baru kawan saya tersedar sebab hari kelahiran dia dalam anggaran 30 hari selepas hari kelahiran saya (27 May), so the end saya kena perangkap atas faktor kesilapan sendiri. Diorang siap belanjakan saya burger special lagi dengan air milo.

No Way Out!


Saya di bawa ke Ocean view untuk dinner birthday bersama kawan-kawan sekampung. Ada juga terfikir nak melarikan diri tapi xpelah ni pun kali pertama nak kena dengan diorang kan.. So i make my self enjoyable. So at the saya terkena tepung dan telur. Nasib la dua benda tu, kalau IKM, haaa.. macam-macam experiment diorang campurkan. huh mimpi ngeri.. Ni pun tak tahu lagi kalau balik ke kampus semula.. ntah diorang sambut lagi ke tak.. hahaha.. kalau sambut harap-harap oklah kan..

Penghargaan 


Oh sebelum saya lupa, thanks a lot kepada semua rakan-rakan yang post di wall facebook, whatssap and wechat, maaf sangat-sangat post anda di facebook di private kan untuk tontonan umum, saya sangat hargai semua!

Seiring dengan penambahan usia ini mesti ada target dan harapan kan.. Of course la kan.. Saya tetap nak jadi anak yang soleh dan harap sangat saya boleh bagi sesuatu yang dapat gembirakan hati ibu dan ayah tersayang. and then, saya bersyukur kepada Allah dan saya harap saya dapat menyumbang sesuatu yang baik kepada agama saya. tambahan lagi, hari ini bukan saja usia saya meningkat malah usia blog saya turut mencapai ke-10 tahun.. Alhamdulillah.. surprise tak? hihihi

Cabaran

Semester ni amat mencabar diri ini. Harap semuanya berjalan dengan baik. Saya masih memikirkan apakah projek yang bersesuai dengan network security dan masih buntu. Harap yang ada idea boleh kongsikan ye.. :) Cabaran yang lain? perangai orang sekeliling.. hahaha.. is not big deal.. eliminate those unmotivated.. awas! lawan perasaan yang tidak baik (bisikan syaitan tuu), bersangka baik dan berlapang dada yee.. (pesan kat diri senirik ni.. hihi)

Seindah-indah MIMPI sedarlah ia hanyalah sebuah FANTASI, Sepahit-pahit kehidupan namun ia tetap REALITI. Belajarlah mencari KEMANISAN dari KEPAHITAN kerana di situ lah terletak erti kehidupan

Sasaran


Semua orang mempunyai matlamat and prinsip hidup setiap kali bertambahnya usia, begitu juga dengan saya yang masih mengejar kerjayaan dan yang terbaik dalam hidup. Dalam kehidupan ini, banyak yang dapat saya pelajari dan belajar darinya seperti kekecewaan dalam pelajaran bila sudah mendapat result, perangai orang sekeliling ada tikanya bersifat tidak bermotivasi dan realistik. Bila saya mempunyai masalah, saya akan cuba cari masa dan tempat yang bersesuaian untuk berfikir sejenak dengan apa yang berlaku dan cuba bersangka baik dan berlapang dada bagi mengnuteralkan keadaan dan perasaan kurang baik yang sering dibisik oleh syaitan. 

If you can conquer your inner demons
You're already halfway pursuing your destiny's diamonds -Hlovate

UPSR, PMR, SPM, Test JPJ, Masterchef, Imam Muda or even Cabutan Bertuah at your nearest Supermarket, everyone is fighting their own personal battle. So am I.
No retreat, No surrender. See you all at the finish line. InshaAllah
challenges, here I come 
pray for me :) 

p/s : semester ni take 2 subject, hopefully dapat score.. proposal tak siap lagi.. hahaha

No comments:

Post a Comment